De opdracht voor dit huis komt van een zeer vriendelijk Zuid Amerikaans gezin. Vandaar de titel Ama Sua, wat tegenwoordig in Bolivia zoveel betekent als goedendag / het ga je goed of doe het goede, de originele Incagroet is ‘Ama Sua ama LLulla ama Quella’.

Het huis is qua opzet familie van de Hobbit maar dan toch weer heel anders. Kenmerkend is het splitlevelgedeelte en de hierdoor ontstane ruimtelijke relaties. Bij binnenkomst wordt je ontvangen in de hoge entreehal waarna de woning zich opsplitst in beneden- en bovenwoning. In het hart van de benedenwoning bevindt zich een trappenhuis die overgaat naar een spiltrap en waarmee uiteindelijk drie woonlagen zijn verbonden als ware het er één.

Een tweede trappenhuis ontsluit de bovenverdieping, die geheel zelfstandig kan worden bewoond, op nivo 4. Vanuit dit trappenhuis is tevens de benedenwoning toegankelijk waarmee er een oneindigheid in de plattegrond ontstaat. Op de begane grond is aan de voorgevel onder de keuken een kleine berging voor fietsen gemaakt. Noodzakelijk omdat er geen achterom bij deze woningen bestaat. De keuken komt hierdoor prettig los van het maaiveld, minder inkijk en toch de relatie en sociale verbinding met de straat.

De woning is gemaakt van een prefab betonnen casco met houten kozijnen. De gevel is voorzien van grote en hoge raamopeningen met Franse balkons. De kleurstelling van de gevel is onder begeleiding van een kleurrijke opdrachtgever een paar maal van kleur gewijzigd van blauwpaars in de ontwerpfase naar mintgroen na de eerste schilderbeurt en uiteindelijk naar de oudroze kleur die het nu heeft gekregen.

 


home >