Render Van EesterenmuseumRender Van Eesterenmuseum
 

Afstudeeropdracht Annique

Ter ere van Cornelis van Eesteren, de geestelijk vader van het Amsterdams Uitbreidingsplan (AUP) uit 1935 heb ik een museumgebouw ontworpen (HVA Bouwkunde Amsterdam 2011, Cum Laude afgestudeerd).

In Amsterdam Slotermeer is een gebied van circa een halve vierkante kilometer als belangrijk cultuurhistorisch erfgoed vanwege de architectuur en vooral de stedebouwkundige opzet benoemd tot beschermd stadsgezicht: het Van Eesteren Buitenmuseum. Het bijbehorende Binnenmuseum is gevestigd in een broedplaats die op de nominatie staat gesloopt te worden. Doel was het ontwerpen van een gebouw dat recht doet aan het gedachtegoed van Van Eesteren en ontstijgt aan een ontmoetingsplek enkel voor architectuurvorsers.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Daglicht in de expozaal

De expozaal wordt verlicht door grote softboxen die onder daklichten hangen. Het materiaal van de boxen verspreid het daglicht egaal door de ruimte. Op een donkere dag of bij het vallen van de avond zorgt een lichtsensor ervoor dat daglicht(Led)lampen de functie van de zon overnemen.

 

lichtplafond   DD182225thumbmaquettte/kijkdoos van de expozaal

 

 

 

 

 

 

 

Oplichtende stroken- en hakenverkaveling

In open toestand fungeren deze klapframes als zonwering, in gesloten toestand als inbraakwering. Als ‘s avonds de luiken gesloten zijn schijnt (Led)licht door de uitgestanste stroken en haken die samen het iconische beeld van Amsterdam Nieuw-West vormen.

referentiebeeld

 


home >