overamstel-panorama

 

Wijkcentrum in twee rijksmonumenten

Opdracht opleiding Bouwkunde, Hogeschool van Amsterdam
Programma:
Informatiecentrum > opp. 100 m²
Activiteitenruimte > opp. 300 m²
Consultatiebureau > opp. 100 m²
Huisartsenpraktijk > opp. 100 m²
Apotheek > opp. 100 m²
Extra functie:
Fysiotherapiepraktijk > opp. 100 m²
Speel-o-theek > opp. 100 m²

De fictieve opgave bestaat uit het ontwerpen van een wijkcentrum in het groene hart van de nieuw te bouwen wijk Overamstel. Het wijkcentrum zal gehuisvest worden in het oorspronkelijke Regulateurshuis en Meterhuis.

 

 

Oudbouw plus nieuwbouw

De gebouwen dienen zodanig te worden aangepast, dat de gevraagde functies hierin gehuisvest kunnen worden. Daar het programma te groot is voor de twee monumenten dient er een deel nieuwbouw te worden toegevoegd aan het complex.
Bij het hergebruiken van de bestaande gebouwen dient rekening te worden gehouden met hun monumentale status aan de ene kant en de toekomstige wijk met een vraag naar hedendaagse ‘top of the bill’ voorzieningen aan de andere kant.
Om de beleving van de historische sensatie te bewaren is ervoor gekozen de nieuwbouw een rustige achtergrond te laten vormen.

 

 

 

Voorzieningen met hoge klimaat-eisen zoals de wacht/kleedruimte van het consultatiebureau en de praktijkruimten worden in de nieuwbouw geplaatst. Het gebouwtje waarin in het verleden de minste ingrepen hebben plaatsgevonden zal zoveel mogelijk intact worden gehouden en de balie en het infocentrum huisvesten. Het andere gebouw zal het activiteitencentrum plaats bieden.

 

     

     

 

      


home >